Veelgestelde vragen

Hebt u vragen over het gebruik van LeVoBieb? Lees eerst hieronder veel gestelde vragen. Is daarmee uw vraag niet beantwoord, neemt u dan contact met ons op.

Algemeen

Moet ik lid zijn of een abonnement nemen voor het gebruik van LeVoBieb?

Nee, het gebruik van deze webdatabank is voor iedereen gratis.
Voor het lenen hanteren de filialen verschillende regels. Informeer daarvoor bij een filiaal naar keuze. Zie de knop Filialen.
Hebt u vragen m.b.t. uitleengegevens: informeer bij het betreffende filiaal.

Ik heb materialen nodig bij een thema. Kan een filiaal dat voor mij opzoeken?

Neem contact op met een van de filialen en informeer naar de mogelijkheden en kosten voor het plaatsen van een informatieopdracht.

Ik wil graag iets opmerken over LeVoBieb. Ik heb tips voor nieuwe materialen.

Wij stellen uw opmerkingen en tips op prijs!
Mail naar info@levobieb.nl

Zoeken

Hoe kan ik snel zoeken?

Door een willekeurig woord in te voeren in het veld HELE BESCHRIJVING. Na klikken op ZOEKEN verschijnen in het scherm alle titels waarin dit woord in de beschrijving voorkomt.
Door een woord uit een titel in te voeren in het veld TITEL of door de achternaam van een auteur in te voeren in het veld AUTEUR.
Door een trefwoord in het veld TREFWOORD in te voeren. LeVoBieb hanteert de trefwoordenlijst van Palster. De optie een trefwoord te kiezen uit deze lijst is nog in ontwikkeling.

Kan ik combinaties van zoektermen invoeren, bijvoorbeeld titel en auteur?

In de optie UITGEBREID ZOEKEN kunt u de verschillende zoekvelden combineren en daarmee uw zoekopdracht verfijnen.

Ik krijg veel treffers. Moet ik dan de hele lijst doornemen?

Als u bij een zoekopdracht veel treffers krijgt, kunt u bij UITGEBREID ZOEKEN uw zoekopdracht verfijnen door zoekvelden te combineren en/of woorden/termen uit te sluiten.

Waar is de optie 'Exacte zoekterm' voor bedoeld?

Met deze optie kunt u zoeken op bijvoorbeeld een hele titel (i.p.v. een woord uit de titel). Om daarmee snel te komen bij de titel die u zoekt.

Waar is de optie 'Exact woord' voor bedoeld?

Met EXACT WOORD wordt bedoeld dat er letterlijk op dat woord wordt gezocht. Bijvoorbeeld als u zoekt op het woord 'bijbel' vindt u ook alle documenten waarin de woorden 'bijbelverhalen', 'kinderbijbel', bijbelboeken' etc. voorkomen. Als u EXACT WOORD aanvinkt worden deze samengestelde woorden uitgesloten.

Na het zoeken verschijnt een lijst met titels. Hoe krijg ik meer informatie over een titel?

Door op een titel te klikken verschijnt de uitgebreide titelinformatie.

Titelinformatie

Waar kan ik materialen inzien of lenen?

Bij de uitgebreide titelbeschrijving staan de filialen vermeld waar de titel aanwezig is. U kunt ook de zoekopdracht verfijnen door een filiaal te selecteren, zowel bij STANDAARD ZOEKEN als bij UITGEBREID ZOEKEN.

Wat houdt de term 'Vindplaats' in?

Hier wordt de aan het materiaal toegekende plaatsingscode gegeven, volgens het indelingsschema Palster. Volgens dit schema staan de materialen bij de filialen in de kast.

Reserveren

Hoe kan ik materialen reserveren?

Bij de uitgebreide titelinformatie kunt u zien in welke filiaal de titel aanwezig is. Klik op het envelop-icoontje om een mail te sturen over betreffende titel naar het door u gewenste filiaal.

Lenen

Hoe kan ik zien of een titel beschikbaar is voor uitleen?

Titels waar geen envelop-button achter staat, zijn opgenomen in een collectie die in principe alleen ter inzage is. Stuur een mail via de envelop-button bij de titel naar het gewenste filiaal en u wordt geïnformeerd over interne/externe uitleenmogelijkheden.

Kan ik materialen lenen?

Iedere participerende organisatie heeft eigen regels voor uitleen. U kunt een aanvraag mailen via de envelop-button bij de titel.