Documentinformatie


KOM IN BEWEGING! [Op weg met verhalen, lessen levensbeschouwelijke vorming voor het basisonderwijs 2022-2023 thema 3]

Stichting Landelijk IKOS, VONKT

Rust roest. Zonder beweging, geen leven. Letterlijk en figuurlijk. Voor een mens is beweging van levensbelang. Je beweegt om je lijf soepel te houden, zo blijf je gezond. Maar ook je mind moet in beweging blijven....

Winters-Jonas, Liesbeth, Kelder, Myrthe (red.) ; Laan, Jik van der (eindred.)
KOM
113.4
Onderwijsleerpakketten
s.l./Leeuwarden: Stichting Landelijk IKOS/VONKT, 2022
Primair Onderwijs
'Op weg met verhalen' biedt een veelkleurig palet van vormingslessen voor het primair onderwijs, uitgesplitst naar onder-, midden- en bovenbouw. De lessen worden uitsluitend digitaal aangeboden via de lessendatabank Zinvoller onderwijs. Via een digitale nieuwsbrief worden jaarlijks vier nieuwe thema's en bijbehorende lessen geïntroduceerd bij de abonnees.
Nederlands
Exodus ; Nehemia
Rust roest. Zonder beweging, geen leven. Letterlijk en figuurlijk. Voor een mens is beweging van levensbelang. Je beweegt om je lijf soepel te houden, zo blijf je gezond. Maar ook je mind moet in beweging blijven. Uitdaging laat je geest ontwikkelen. Voor spirituele groei, zetten we verhalen in. Ze laten je nadenken, geven een zetje, brengen je in beweging. Het levensverhaal van Mozes is dynamisch. Alleen al de betekenis van zijn naam ‘ik heb hem uit het water getrokken’ laat iets vloeien. Het vertelt over bewegingen, ommekeer en een exodus. Het exodusverhaal is essentieel voor de Joodse traditie. Een uittocht uit het land van de doden, terug het leven in. Een heel volk staat op en komt in beweging. Wat laat je zelf opstaan? Moet je geraakt zijn door iets of iemand voordat je opstaat? Veel mensen laten zich daarbij door het paasverhaal inspireren. Of je dit verhaal letterlijk gelooft of symbolisch opvat, het geeft kracht om je uit te strekken naar het licht.
2023
Leermiddel
BEWEGING DANS GODSBEELDEN KEUZEN MAKEN MENSBEELDEN MOZES NEHEMIA PASEN UITTOCHT VISIOENEN